fredag 28 maj 2010

Strålande tider, härliga tider!

Wow, den gamla Kar de Mumma-repliken från en revyuppsättning på 1970-talet är aktuellare än någonsin. Tiderna blir bättre och bättre för varje dag som går. Sverige har ungefär 500 statliga myndigheter och verk och min personliga lilla favoritmyndighet är Statistiska centralbyrån, även kallad för SCB. SCB, som är en undermyndighet till Finansdepartementet, skall samla in och rapportera om officiell statistik om ekonomi, befolkning och arbetslöshet etc. Hursomhelst, SCB har den stora glädjen att idag, fredag 2010-05-28, släppa en rapport som visar att Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,0 procent det första kvartalet 2010, jämfört med kvartal 1, 2009. Strålande tider, härliga tider!

Statens finanser i april 2010 var bättre än väntat och gav ett oväntat högt överskott. Strålande tider, härliga tider!

I början på maj kom en rapport från SCB som visar att Sveriges bilhandlare säljer nya bilar som aldrig förr. Försäljningen av personbilar uppgick till 27.771 st i april 2010 vilket är en ökning med 39 % jämfört med för ett år sedan. Strålande tider, härliga tider!

Men lugn och fin nu här, jag var precis på väg att korka upp champangen när jag fick en liten tanke. Exakt var kommer alla pengar till alla fina nya bilar ifrån egentligen? Vad hände egentligen med finanskrisen? Är det inte oroligt på Atens gator med alla greker som slänger gatsten på banker och kravallpolis? Var kommer egentligen all tillväxt i Sverige ifrån? Arbetslösheten ökar och det kritiska handelsnettot (Sveriges export minus import) minskade med 6 miljarder under första kvartalet 2010 jämfört med för ett år sedan. Nu har Sverige ett handelsnetto på ynka 17 miljarder mot 23 miljarder för ett år sedan. Om Sveriges export tappar styrfarten ännu mer kommer det att medföra stora problem för det svenska välfärdssamhället. Var kom egentligen alla pengar som den expansiva BNP-ökningen indikerar ifrån?

Svaret kan sammanfattas i ett kort ord med skrämmande innebörd: LÅN.

Sveriges tillväxt kommer ifrån en lånefest utan dess like. I april 2010 hade de svenska hushållen ökat sina lån med hisnande 9,2 %, bostadslånen med hela 11,0 % jämfört med för ett år sedan. Helt plötsligt kom den där lilla irriterande och gnagande tanken om hur det såg ut i länder som Island, Irland, England, Spanien, Portugal och Grekland till för ett eller två år sedan. Dessa länder upplevde en högkonjunktur med rekordtillväxt baserad på ständigt stigande lån till hushållen i allmänhet och bostadsköp i synnerhet. Kan det vara så enkelt att Sverige och svensk ekonomi är på väg att köra rakt in i en bergväg? Vid bergets fot kommer vi kanske att förenas med dessa nyss uppräknade kraschade länder som också haft en lånefest utan dess like. Kan vi svenskar fortfarande säga: Strålande tider, härliga tider?

Är det inte så enkelt att Sverige också lever under samma ekonomiska lagar som övriga världen? Sverige verkar leva under samma fysiska lagar som exempelvis Spanien, England eller Grekland. Jag har haft förmånen att besöka dessa tre länder och exempelvis tyngdlagen var samma som i gamla Svedala. När jag kastade upp något i luften i de tre länderna trillade saken ner mot marken efter ett litet tag - precis som här i Sverige. Märkligt att de fysiska lagarna är samma här i Göteborg som på spanska semesterparadiset Mallorca etc.

Hm, om det nu inte fungerade att låna allt större summor med bostaden som säkerhet i Barcelona eller London bör det inte fungera i Göteborg eller Linköping heller. Vi behöver inte ens titta på hyfsat avlägsna europeiska länder som Grekland eller Spanien utan det räcker att vi svenskar tittar österut på andra sidan Östersjön, mot Estland och Lettland. Baltikum hade också en lånefest utan dess like fram till hösten 2008 som abrupt tog slut. Nu handlar dagsläget i Baltikum inte längre om att köpa billigt skräp för överpriser bara för att det har "rätt" märke påklistrat. Nu handlar vardagen för balterna om konkurser, arbetslöshet och åtstramningar. Arbetslösheten i Lettland är 20 % enligt myndigheternas siffror som ofta är lätt skönmålade av politiska skäl.

Jag är inget orakel i Delfi precis men jag förutspår stora kommande tragedier för många tusen svenska hushåll som lättvindigt belånar sin bostad hela vägen upp till skorstenen. Att ständigt öka sina lån med över 9 % samtidigt som svensk ekonomi växer med 3 % är ohållbart. Att som lök på laxen använda de nya lånen för en köpfest av lyxartiklar utan egentligt värde är oansvarigt.

Ibland brukar slösare håna sparare med hönshjärnekommentaren "man kan inte äta guld". Nej svarar jag, man kan inte äta guld. Jag märker att ni har full koll på läget och är redo för höstens högskoleprov. Om någon vill komma in på läkarlinjen och måste få 2,0 på högskoleprovet är det bäst att ni skriver upp följande: MAN KAN INTE ÄTA GULD. Man vet aldrig när frågan om man kan äta guld kommer på högskoleprovet...

Man kan inte heller äta en sprillans ny platt-tv eller det ljuva minnet av den senaste Thailandsresan. Lån är aldrig en bra idé och att alltid öka insatsen på pokerbordet med en usel hand håller inte. Förr eller senare är det någon av de andra spelarna som synar och vill se ens kort. Skrattet kommer att fastna i halsen på de svenskar som nu obekymrat festar upp sin framtid för lånade pengar. Ett tag till kan säkert lånefesten fortsätta i Sverige men inte i all evighet. Jag ger det fram till 2012 innan musiken stannar i det ekonomiska sällskapsspelet "hela havet stormar" här i Sverige. Tills dess gäller följande: strålande tider, härliga tider!

För övrigt fortsätter jag att länka till Sverigedemokraterna, SD-kuriren, SDU, Fädernas kyrka, Sd Göteborg och Sd Syd samt en uppmaning att länka överallt till Sverigedemokraterna. Dessutom kommer deras tre profilfrågor, 1, 2 och 3, samt valfrågor 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 och 14. SD 2010

2 kommentarer:

  1. Som Göran Persson sa, innan han tog mångmiljonlån för att bygga sin herrgård i Sörmland: Den som är satt i skuld är inte fri...

    SvaraRadera
  2. Alla människor har flera olika motpoler inom sig själva som manligt och kvinnligt exempelvis. Två inre motpoler är barn versus vuxen. Ens inre barn vill ha något åtråvärt NU men ens inre vuxen inser att så enkelt är inte livet. Lätt fångat, lätt förgånget lyder ordspråket och det stämmer faktiskt. Om man får kämpa för något, som att spara för en spännande resa, uppskattar man resan bättre än om man får den gratis utan kamp. Lån skall man endast ta för att investera och inte för att konsumera.

    I sig är det inte fel att låna till en bostad men det är bättre att bo litet hus som man mäktar med och med hanterbara lån som man har en chans att betala av. Mycket bättre än att sitta i ett vräkigt och stort palats med gigantiska lån...

    SvaraRadera