tisdag 18 maj 2010

Krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka

Några år efter andra världskriget, år 1948, utkom den brittiska författaren George Orwell med ett skrämmande framtidsvision i en framtida kommunistisk diktatur - boken heter "1984". Denna tänkta diktatur kontrollerade sina medborgare genom modern övervakningsteknik, bland annat var medborgarnas lägenheter övervakade med TV-kameror. Symbolen för makten var en person som kallades för "Storebror" vars ansikte återfanns på propagandaaffischer etc. Den hemliga polisen var skoningslös i sin jakt på alla former av oliktänkande. Huvudpersonen i boken arbetar med att lägga historien tillrätta och gå igenom tidningsartiklar med några månader på nacken. Om en tre månader gammal artikel förutsåg att surregatkaffepriserna skulle sjunka och dessa priser istället hade höjts ändrades den gamla artikeln för att passa in i det som verkligen hänt. Genom att manipulera historien skulle Storebror alltid ha rätt.

Det mest skrämmande i boken 1984 var ett påfund som kallade nyspråk där språket medvetet ändrades i syfte att försvåra kritiskt tänkande hos medborgarna. Kommunistregimen hade tre officiella slagord i 1984: Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka. Mängden ord i språkvokabulären skars medvetet ner till ett absolut minimum i nyspråk. Språket har hundratals ord som uttrycker positiva eller negativa känslor. I nyspråk fanns det bra, plusbra eller superplusbra. Negativa känslor eller företelser benämndes obra, oplusbra eller osuperplusbra.

Jag anser att Orwell skulle ha känt igen sig i Västvärldens politiska språk i allmänhet och det nuvarande svenska politiska språket i synnerhet. Det politiska etablisemanget slänger ur sig en massa ogrundade påståenden om allt och alla som inte passar in i deras inskränkta lilla världsbild. Ofta brukar etablerade politiker säga om Sverigedemokraterna att de är "rasister" eller "har en människosyn som de absolut inte kan dela". Intressant nog kan de aldrig förtydliga sig eller ge konkreta exempel på rasism eller inhuman människosyn hos Sverigedemokraterna. Med andra ord: om du saknar politiska argument får du istället höja rösten, smutskasta din motståndare, ljuga eller fuska, i slutändan kanske tillgripa våld mot din motståndare.

Ett exempel på nyspråk i dagens Sverige - I flera svenska tidningar finns det ett test för läsarna som kallas för Valkompassen. En av dessa tidningar är Svenska Dagbladet. Här kan läsarna svara på 26 konkreta politiska frågor om exempelvis Sverige skall införa Euron som valuta eller forsätta det svenska kriget i Afghanistan. Sedan jämförs läsarens svar med hur tio partier står i deras syn på dessa 26 politiska frågor. Dessa tio partier är de sju riksdagspartierna samt Sverigedemokraterna, Piratpartiet och Feministiskt initativ (vart tog de vägen för övrigt?). Intressant nog visar det sig att de flesta läsare som gör testet blir Sverigedemokrater.

Matilda Molander kandiderar för Centerpartiet i Kalmar län och blev Sverigedemokrat i testet, det stod i tidningen och hennes hus blev utsatt för äggkastning. Molander förfasar sig, inte över äggkastningen på sitt hem, utan över att testet innehöll flera onödiga frågor som förvillade henne. Que? Hallå! Här går uppenbarligen inte hissen hela vägen upp. Är Molander helt enkelt korkad eller kanske felciterad i Aftonbladet? Helt otroligt att läsa en sådan hönshjärnekommentar från någon som vill bli riksdagsman i september 2010. Vad tror egentligen Molander att hon kommer att göra i Riksdagen? Delta i en ravefest? Titta på en catwalk med det senaste modet från Paris och Milano? Kanske delta i en romersk orgie? Ta droger? Ta mutor? HALLÅ JORDEN ANROPAR MOLANDER! Riksdagen sysslar faktiskt med aktuella politiska frågor dagarna i ända. Om Molander blir förvillad av 26 aktuella politiska frågor har människan absolut inte i riksdagen att göra.

Hursomhelst, verkligheten överträffar dikten brukar det heta. Dagens Sverige skiljer sig på många sätt ifrån 1984 men jag kan se likheter. Dagens Sverige har ingen allsmäktig hemlig polis med TV-kameror i medborgarnas bostäder men vi har ett nyspråk där politikerna och pressen förvränger sanningen varje dag. Politrukernas motiv är uppenbara, de vill fortsätta att sitta vid maktens köttgrytor. Journalisterna vill frälsa världen enligt sin hemkokta och perverterade socialistiska världsbild. Tidningarnas ägare ger blanka f-n i vad som står i deras tidningar om bara vinsten och omsättningen ökar. Den rådande ordningen får absolut inte störas. Ingen får säga att Kejsaren är naken. Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.

För övrigt fortsätter jag min kampanj att länka till Sverigedemokraterna, SD-kuriren, SDU, Fädernas kyrka, Sd Göteborg och Sd Syd samt en uppmaning att länka överallt till Sverigedemokraterna.

5 kommentarer:

 1. Välskriven artikel

  SvaraRadera
 2. Angående nyspråk i boken 1984 - Vi har inflation inte bara med våra papperspengar utan även i vårt språk. Städare kallas för lokalvårdare, socialbidrag för ekonomiskt bistånd etc. Helt sjuk utveckling som måste bekämpas. Vilket samhälle vill vi egentligen leva i? Ett samhälle som är fyllt av löjeväckande floskler och lögner eller vill vi återvända till sanningens stig?

  SvaraRadera
 3. Ha ha, jag gjorde faktiskt testet och enligt det stämde Sverigedemokraterna bäst in på mina åsikter gällande frågorna i undersökningen (men det givetvis inte hela vägen, om man säger så).

  Men jag röstar å andra sidan inte på något. Anledningen till varför jag inte kommer att rösta på Sverigedemokraterna är främst att jag upplever det vara en viss skillnad på motivet till varför man tycker vissa saker. Visst, jag kanske inbillar mig att det är så, men jag brukar inte inbilla mig saker.

  Personligen tycker jag att invandring mer eller mindre ska stoppas för tillfället. Inte för att jag har något emot invandrare i sig utan för att jag menar att vi har så mycket interna problem i Sverige som måste redas ut först (inkl. integrationen av befintliga invandrare) innan vi kan lägga mer resurser på att ta in fler. Och resurser har vi inte hur mycket som helst av.

  Man ska heller inte glömma att anledningen till att det ser ut som det gör idag beror på de politikerna som alla röstat på tidigare, och de som tar upp problem som finns med vissa saker klassas genast som rasister = ond, elak och korkad.

  Samtidigt är det ju oerhört många av de svenskarna som anser sig vara politiskt korrekta som faktiskt aldrig skulle ge upp sina trygga kvarter mot att flytta till en förort utanför Stockholm, Göteborg, Malmö, etc. Det är hyckleri utan dess like.

  SvaraRadera