torsdag 2 september 2010

Socialisterna, kommunisterna och miljömuppepartiet älskar att höja skatterna med mycket mer än de säger i sina valrörelser...SKATTEDEBATTEN - EN BAKGRUND:

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har varit mycket kritiska till regeringens jobbskatteavdrag. Regeringen har anklagats för att vara alltifrån "fördelningspolitiskt blind" till att föra en djupt orättvis politik samt sätta "sänkt skatt före välfärden". Regeringen har också kritiserats för att spendera för lite på olika utgiftsområden. Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har exempelvis sagt att regeringens ovilja att höja a-kassan är "sataniskt, elakt och väldigt konservativt". Den alternativa politik som oppositionspartierna har föreslagit under senare år har byggt på stora utgiftsökningar och skattehöjningar jämfört med regeringens förda politik.

Tidigare ville Socialdemokraterna att enbart stödet till kommunerna skulle öka med ytterligare 18 miljarder kronor. Utöver det krävde man betydligt högre utgifter till bland annat arbetsmarknadspolitiska program, utbildning, olika bidragsformer samt till a-kassan. Inför 2009 förde Miljöpartiet fram krav på att skatterna ska upp med hela 42 miljarder kronor till 2011. Bland annat skulle en kilometerskatt och höjd koldioxidskatt medföra ökade skatteintäkter med nära 23 miljarder kronor. Vänsterpartiet lade samtidigt fram ett förslag som innebar att utgifterna skulle höjas med nära 100 miljarder kronor extra jämfört med regeringen.

I takt med att valrörelsen har närmat sig så har de tre partierna dock g jort en rejäl omställning. Det gemensamma program som har presenterats bygger på att skatterna och de offentliga utgifterna ökar med 18 miljarder kronor till 2012. Oppositionen har kommit att acceptera den allra största delen av jobbskatteavdraget, trots att man fortfarande starkt motsätter sig skattesänkningen. Mona Sahlin har förklarat: "[Jobbskatteavdraget] har inte skapat några jobb, men det har skapat ökade klyftor. Vi kan inte backa bandet, men vi kan titta framåt."En central frågeställning är om oppositionens slimmade krav på utgifts- och skattehöjningar inför valet är trovärdigt. Planerar man att inte backa bandet? Eller har man helt enkelt tonat ned sina ambitioner för att inte skrämma bort mittenväljare under valrörelsen?

Vänsterpartiet och dess ledare Lars Ohly har varit mycket tydliga med att man egentligen förväntar sig betydligt högre utgiftsökningar och skattehöjningar än 18 miljarder när man väl sitter i regeringsställning. Tidigare ville Ohly öppet driva en högskattekampanj under valrörelsen. Då sade han: "Pär Nuder har sagt att man inte kan gå till val på höjda skatter, men det är dumheter. Folk är beredda att betala mer i skatt, om det går till rätt saker." Idag tycks Ohly ha gått över till Pär Nuders inställning, men handlar det om en riktig omläggning av politiken eller en anpassning till Socialdemokraternas valstrategi 1994?

För övrigt fortsätter jag med länkar till Sverigedemokraterna, SD-kuriren, SDU, SD Television, Fädernas kyrka, Politiskt Inkorrekt, Fria Nyheter, SD Göteborg och SD Syd samt en uppmaning att länka överallt till Sverigedemokraterna. Alla valfrågor för Sverigedemokraterna; En trygg och värdig ålderdom. Ett nära europeiskt samarbete utan överstatlighet. Jämställdhet och ökad trygghet för landets kvinnor. En ansvarsfull invandringspolitik. Krafttag mot brottsligheten. Slå vakt om familjen. Värdig vård för alla. En trygg och kunskapsinriktad skola. En ansvarsfull och hållbar miljö- och energipolitik. En rättvis arbetsmarknad och minskad arbetslöshet. Ett starkt och modernt svenskt försvar. Låt Sverige förbli Sverige. En levande landsbygd och ett djurvänligt samhälle.

Ett urval av Sverigedemokraternas senaste pressmeddelanden kommer här: Jimmie Åkesson dömer ut SVT:s utestängning av SD som odemokratisk och motsägelsefull. SD framåt och vågmästare i ny mätning. Jimmie Åkesson kritisk mot Moderaternas flört med Miljöpartiet. Över 20.000 svenskar följde Jimmie Åkessons sommartal i Blekinge via SD Television. Jimmie Åkessons sommartal 2010-08-07 i Sölvesborg. Jimmie Åkesson fördömer frisläppandet av Ahmad Akileh (denna brottsling mördade i mars 2010 en försvarslös äldre kvinna på en parkeringsplats i Landskrona). Sverigedemokraternas nya skuggbudget. SD 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar